Warmtepompen

De nieuwe kijk op airconditioning!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een uiterst energie-efficiënt systeem dat gratis energie uit de buitenlucht onttrekt en die gebruikt voor verwarming en koeling van lucht en/of water. Hiermee kunt u uw huis of bedrijfsruimte op aangename en comfortabele wijze op gewenste temperatuur brengen.

Met een warmtepomp kunt u naast verwarmen ook koelen. Het is precies die dubbele  functie die zo kenmerkend is voor een warmtepomp. Het hele jaar door kunt u gebruik maken van dit systeem: in de winter en in het voor- en najaar om te verwarmen (hoofd- en bijverwarming), in de zomer om de ruimte aangenaam koel te maken en te ontvochtigen.

 

Waaruit bestaat een warmtepomp?
Bij de installatie van een warmtepomp zijn altijd een buitenunit en minimaal één binnenunit vereist. Dit is het split systeem. De buitenunit kan zelfs tot op grote afstand van de woning geplaatst worden (tot 100 m). Voor bedrijfsmatige oplossingen zijn nog grotere afstanden overbrugbaar. Voor het verwarmen en koelen van meerdere ruimten, bijvoorbeeld een slaapkamer en een woonkamer, zijn de  zogeheten multisystemen een uitkomst. Dit Free Joint Multi systeem bestaat uit één buitenunit, waarop tot wel vijf binnenunits kunnen worden aangesloten. Voor het produceren van warm water, in combinatie met verwarming en koeling in de woning, is het Eco Heating System geschikt. Deze gecombineerde lucht-water/lucht warmtepomp is uitermate geschikt in het proces van energieneutraal bouwen. Voor grote gebouwen en utiliteit biedt een DVM S warmteterugwinningssysteem.  Overigens is een optimale isolatie van de woning een basisvereiste voor elk verwarmingssysteem om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.

 

Wat bij lage temperaturen?

Ook bij zeer lage buitentemperaturen (tot -20°C). blijft een warmtepomp hoge rendementen behalen. Er dient uiteraard rekening gehouden te worden bij het ontwerp van de installatie met de specifieke omstandigheden van de woning of het kantoor. Belangrijke parameters zijn onder meer oriëntatie, glasoppervlakte, isolatie, volume en/of geografische ligging. Een selectie van een warmtepomp dient zorgvuldig te gebeuren en er dient geselecteerd te worden op een capaciteit bij een buitentemperatuur van -8°C of lager, afhankelijk van de omstandigheden van de installatie.

 

Waarom kiezen voor een warmtepomp?
Een warmtepomp is een energie-efficiënte manier om uw woning of bedrijfsruimte te verwarmen. Welke voordelen biedt een warmtepomp u als gebruiker?

 

Snel de juiste temperatuur
Een groot voordeel van verwarmen met een lucht warmtepomp is dat de gewenste temperatuur snel wordt bereikt. Dit komt doordat er geforceerd warme lucht de ruimte wordt ingeblazen, die zorgt voor een snel en comfortabel verwarmingsresultaat. Na uitschakeling van het systeem is er nauwelijks sprake van nawarmte en koelt de ruimte relatief snel weer af. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld een slaapkamer, waar huisgenoten warm willen studeren maar koel willen slapen. In sommige ruimten kan dit als onplezierig worden ervaren en is een combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming noodzakelijk. Lucht warmtepompen zijn tegenwoordig ook bij lage buitentemperaturen zeer productief en efficiënt en in veel gevallen dekkend als hoofdverwarming. Uw installateur kan u advies geven over de mogelijkheden om een comfortabel binnenklimaat in uw situatie te realiseren.

 

Het hele jaar door een aangenaam klimaat
Kenmerkend aan een warmtepomp is de dubbele functie die het systeem heeft. Naast energiezuinig verwarmen kan een warmtepomp namelijk ook koelen. Met een warmtepomp kunt u daarom in alle seizoenen genieten van een aangename binnentemperatuur en ook nog eens aanzienlijk besparen op uw energierekening.

 

Altijd comfortabel
Naast een prettige temperatuur is ook het luchtvochtigheidsgehalte een zeer belangrijke factor voor ons comfortgevoel. Ons lichaam reguleert haar eigen temperatuur door het uitstoten van vocht. Als de ons omringende lucht verzadigd is en dit vocht niet meer kan opnemen, krijgen wij problemen met de warmteafgifte en ontstaat dat vervelende, plakkerige en benauwde gevoel. Een Samsung warmtepomp verwarmt of koelt niet alleen, maar haalt tijdens het koelen ook nog eens een hoop vocht uit de lucht.

 

Een energie-efficiënte oplossing
Het gebruiken van een warmtepomp voor basisverwarming en het produceren van warm water is een energie-efficiënte en milieuvriendelijke oplossing. Het belangrijkste voordeel is dat energie, die wij zelf hebben verloren aan de buitenlucht via dak, muren en ramen, wordt teruggewonnen en wordt hergebruikt. Er ontstaat als het ware een vicieuze cirkel van energie. Hierdoor wordt een beperkte hoeveelheid energie nieuw ingebracht en zijn hoge rendementen van 400% haalbaar! De Europese Unie heeft warmtepompen aangemerkt als duurzame energieproducten. Dit houdt in dat gebruikers aanspraak kunnen maken op subsidies van de overheid of op belastingvoordelen op de installatiekosten. Neem contact op met uw installateur om te zien of u hiervoor in aanmerking komt.

 

Subsidie op een warmtepomp
Op warmtepompen zijn subsidies te verkrijgen. De meest bekende regelgeving hiervoor is de EIA, de Energie Investerings Aftrek. Deze subsidie kan worden aangevraagd bij RVO Nederland, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, te Zwolle. Voor nadere informatie en voorwaarden omtrent de aanvraag kunt u RVO Nederland raadplegen.

Een erg nuttige link om te kijken of er susbsidies in uw gemeente zijn is http://www.energiesubsidiewijzer.nl/. Hier kunt u op basis van wie u bent, woningeigenaar of woningcorporatie, met daarbij uw woonplaats,  informatie vinden over mogelijke subsidies. Deze wijzer is ontwikkeld door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) voor Stichting Meer met Minder in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

 

Bij interesse of vragen vult u dan het contact formulier in.