Ventilatie-WTW

Iedereen heeft ‘lucht’ nodig.

Goed ventileren is een must voor de gezondheid: zonder gezonde, frisse lucht functioneren we niet optimaal. De lucht binnenshuis wordt voortdurend blootgesteld aan allerlei vervuiling: kookdampen, de CO2 uitgeademd door de bewoners, zweet, vocht, sigarettenrook, open haard,… Waar deze luchtjes en stoffen eerder de woning op natuurlijke wijze (door naden en kieren) de ruimte verlieten, moeten we nu door verbeterde isolatie op zoek naar andere mogelijkheden van ventileren. Het open zetten van een raam is hierbij niet genoeg. Zodra het raam weer gesloten is, is na een goed half uur de frisse lucht alweer verdwenen en hopen vocht en ongewenste stoffen zich opnieuw in de ruimte op. Dit kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, astma en allergische reacties.

Constante ventilatie
Beter is het dus om te zorgen voor een goede constante ventilatie binnenin de ruimte. Net als de mens moet ook een ruimte de hele dag ademhalen. Goed ventileren betekent daarom 24 uur per dag ventileren. Het nadeel hiervan is dat er continu koude buitenlucht wordt binnengehaald. Dit is niet altijd even aangenaam en het kost energie om deze koude lucht op te warmen.

Om dit tegen te gaan biedt mechanisch ventileren met warmteterugwinning (balansventilatie) veruit de beste oplossing. Een dergelijk systeem laat met behulp van een warmtewisselaar de aangezogen koude buitenlucht langs de warme afgezogen binnenlucht passeren, waardoor overdracht van warmte en vocht plaats vindt. Hierdoor wordt veel energie bespaard en blijft de ruimte op aangename temperatuur en luchtvochtigheid! Kortom, uw woon-, werk- en leefcomfort neemt toe!

 

Voor een advies of vragen vult u dan het contact formulier in.